Commercieel medewerker: een functie vol mogelijkheden

Ben jij klantvriendelijk en vindt het je leuk om producten of diensten te verkopen? Dan is commercieel medewerker misschien wel een functie die bij jou past. Als commercieel medewerker, draag je bij aan de verkoop van diensten of producten. Dit doe je door bijvoorbeeld het voeren van (telefonische) gesprekken, het maken van offertes of het adviseren van klanten.

In welke bedrijven werkt een commercieel medewerker?

Wanneer je werkzaam bent als commercieel medewerker draag je bij aan de verkoop van diensten of producten. Welke diensten of producten of diensten dit zijn, is natuurlijk afhankelijk van het bedrijf waar je werkt. Bedrijven waarbinnen je werkzaam kunt zijn, zijn alle bedrijven met een commerciële functie. Ofwel bedrijf die iets verkopen aan een klant. De klant kan hier zowel een particulier, als een ander bedrijf zijn. Denk bijvoorbeeld aan internet- of telecombedrijven, of de voedingsmiddelenindustrie.

Belangrijke eigenschappen van een commercieel medewerker

Als commercieel medewerker is het vooral belangrijk dat je klantgericht en commercieel bent. Je draagt bij aan de winst van het bedrijf, dus commercieel denken is belangrijk. Maar ook het contact met de klant is, afhankelijk van je functie en het bedrijf waar je werkt, een belangrijk onderdeel van je werk. In sommige functies en bedrijven doe je dit samen met een team en heb je misschien zelf geen direct klantcontact, in andere bedrijven ben je dagelijks in gesprek met klanten.

Opleiding tot commercieel medewerker

Om te starten als commercieel medewerker, heb je een commerciële mbo-opleiding op niveau 3 of 4 nodig. Vaak kun je zodra je werkzaam bent als commercieel medewerker, binnen het bedrijf waar je werkt verder leren en doorgroeien. Door de vele doorgroeimogelijkheden is het een aantrekkelijke functie die kansen biedt voor de toekomst en waar je ook qua salaris mooie stappen in kunt zetten.