Tips voor jouw communicatieve vaardigheden?

Ben jij iemand die van zichzelf niet graag openbaar communiceert en wil jij graag wat tips over op welke manieren jij je kunt openbaren door te sleutelen aan jouw communicatieve vaardigheden. Door sociale interacties aan te gaan en op een juiste manier met iemand te communiceren is dit niet alleen voor jezelf prettig, ook voor degene met wie je een gesprek voert is dit fijn. Door met de tips te werken die wij jou geven in dit artikel kun jij aan de slag gaan om stapje voor stapje jouw communicatieve vaardigheden te verbeteren. Niet alleen geven wij jou tips in dit artikel, we vertellen je ook wat communicatieve vaardigheden zijn, waar je al je vragen kunt stellen over dit onderwerp en waar jij eventueel aan de slag kunt gaan met een trainingsprogramma om ervoor te zorgen dat jij communicatief een kanjer wordt. Wil jij snel aan de slag, lees dan door in de volgende alinea.

Wat zijn communicatieve vaardigheden?

Eigenlijk drukken de woorden al uit wat dit betekent, je bent communicatief vaardig. Vaak wordt gedacht aan alleen verbale communicatie, als we het hebben over communicatief vaardig zijn. Dit is echter niet het geval, we spreken ook van communicatie door middel van lichaamstaal, gebaren en uitstraling, dit zijn voorbeelden van non-verbale communicatie. Een eerste tip waar je aan zou kunnen werken is zorgen dat je helder en beknopt communiceert. Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je iets wilde vertellen, maar de boodschap eigenlijk helemaal niet duidelijk was. Als je van tevoren goed nadenkt over wat jij wilt vertellen, is de boodschap al veel sneller duidelijk. Een tweede tip kan zijn door actief te luisteren naar wat een ander te vertellen heeft. Actief kunnen luisteren is een van de belangrijkste communicatieve vaardigheden. Actief luisteren begint al bij het voorstellen aan iemand. Probeer de volgende keer als jij je voorstelt aan iemand eens heel actief te luisteren naar iemands naam, het zal je verbazen dat je zijn/haar naam makkelijker onthoudt. Een laatste tip kan zijn door rechtop te zitten en je handen boven tafel te houden tijdens een gesprek. Ook dit is een van de belangrijke communicatieve vaardigheden. Je houding geeft namelijk veel informatie over hoe je in een gesprek ‘zit’. Probeer dus de volgende keer als jij een sociale interactie hebt eens een of twee van deze tips te gebruiken. Hieronder staan ze nogmaals voor je op een rijtje:

  • Denk goed na over wat je wilt vertellen
  • Luister actief naar jouw gesprekspartner
  • Zorg dat je rechtop zit en je handen boven tafel blijven.

Wil jij toch graag nog meer training om te werken aan jouw communicatieve vaardigheden, lees dan door in de volgende alinea!

communicatieve vaardigheden, zo moeten ze!

Als jij aan de slag wilt om betere sociale interacties aan te kunnen gaan, verwijzen we je naar de website: www.anker-kompas.nl. Op deze website vind jij talloze soorten trainingen en cursussen. Uiteraard kun jij op de website eerst in contact raken met een van de medewerkers zodat je kunt kiezen voor een training die past bij jouw wensen. Wil jij direct aan de slag om communicatief vaardiger te worden zodat jij zowel non-verbaal als verbaal een kei wordt, ga dan snel naar de website!